809 милиона лева общо или по 113 лева на всеки

...
 809 милиона лева общо или по 113 лева на всеки
Коментари Харесай

809 000 000 лева или по 113 лева на всеки българин струват фалшивите стоки на пазара

 809 милиона лв. общо или по 113 лв. на всеки българин костват загубите от фалшифи артикули и пиратство на година. Също по този начин те могат да бъдат посочени като причина за изгубени благоприятни условия за отварянето на 17 851 работни места.
През 2018 година има растеж на продажбите на такива артикули в категорията облекло, обувки и козметика у нас. Това демонстрират данните от втората годишна отраслова оценка на икономическото влияние на подправянето и пиратството, изготвяна от Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Най-голяма е загубата от продажби на подправени медикаменти у нас. За миналата година общата им сума се равнява на 302 милиона лв.. На второ място със 199 милиона лв. е сегмента на облеклата и обувките.

В България годишните загуби заради подправяне и пиратство се правят оценка на 809 милиона лв., което се равнява на 15,5 % от продажбите в 11-те бранша.

Нереализираните продажби в България се правят оценка на 15,5 % от всички продажби в 11-те обсъждани бранша. Що се отнася до сегментите, в които максимален дял от продаваните артикули са подправени, това са виното и спиртните питиета, и козметиката.

Те съставляват надлежно 17,5% и 17,6% от общо продажбите в тези два бранша. Като сума се равняват на надлежно 113 и 108 милиона лв..

" В изследването се прави оценка, че от първия разбор през 2018 година размерът на неосъществените продажби е намалял във всички проучени браншове на ниво Европейски Съюз, с изключение на в два: облекло, обувни произведения и такъми и козметика и персонална хигиена ", се споделя в отчета.Общо за целия Европейски съюз загубите се равняват на 7,4 % от всички продажби в проучените браншове. Това са козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и принадлежности; спортни стоки; играчки и игри; бижутерия и часовници; ръчни чанти и багаж; музикални записи; спиртни питиета и вина; фармацевтични продукти; пестициди и смарт телефони.

Като стойност загубите се равняват на 55,982 милиарда евро като сума за 2018 година.

" Като се има поради, че законните производители създават по-малко, в сравнение с биха произвеждали при неналичието на подправяне, и затова обезпечават работа за по-малко служащи, в разбора се прави оценка, че в тези браншове в Европейски Съюз се губят директно до 468 000 работни места ", показват от EUIPO.

Последните калкулации сочат, че съществуването на фалшифицирани артикули на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за бранша на козметиката и персоналната хигиена в Европейски Съюз. Това се равнява на 10,6% от всички продажби в бранша.

Като обща стойност най-големи са загубите от продажбата на подправени дрехи и обувки - общо 28,419 милиарда евро. Тези на медикаменти се равняват на общо 9,577 милиарда лв..

Виж всички публикации от: Мина Стойчева-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР